Organizasyon profili
Organizasyon profili
İLETİŞİM FAKÜLTESİ SİNEMA VE TELEVİZYON BÖLÜMÜ
Üniversite eğitiminin temel amacı; evrensel duyarlılığı, problem çözümleme becerisini ve kritik düşünebilmeyi geliştirmektir. Evrensellik ve esneklik parolasıyla hareket eden Üniversitemiz, öğrencilerin uluslararası standartlara uygun iletişimciler olmalarının yanı sıra gündem yönetici, girişimci, eleştirel, yaratıcı, uzlaştırıcı, uzman ve öncü bireyler olabilmelerini hedeflemektedir.
SİNEMA VE TELEVİZYON BÖLÜMÜ
Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü kapsamlı müfredatı ile öğrencilerimizi geçmişten günümüze film üretim pratiklerinin gelişimi doğrultusunda bilgi, içgörü ve bakış açısı kazandırmak amaçlı dört yıllık bir eğitim sunmaktadır. Öğrencilerimize film üretimi üzerine hem teorik hem de pratik bir eğitim verirken bu üretimin günümüz teknolojisi ile gelişen dağıtım ve gösterim araçlarını etkin bir şekilde kullanacakları bir deneyim de kazandırmayı amaçlamaktayız. Disiplinlerarası yaklaşımımız, öğrencilerimizin seçtikleri uzmanlık alanından bağımsız olarak, profesyonel hayatlarında karşılarına çıkacak tüm imkanları değerlendirebilecekleri yetenekleri bir aradak sunmaktadır.
Öğrencilerimiz dört yıllık eğitimleri boyunca filmlerin, televizyonun, internetin toplumlara kültürel etkisini incelerken aynı zamanda film ve interaktif dijital medya ürünleri yaratacaklardır. Bu yolda hareketli resmin yaratıcı dilini öğrencilerimize teknolojinin imkanlarını da kullanarak öğretmek; bu dili geliştirmelerini, dönüştürmelerini sağlayacak teorik alt yapıyı oturmak amacımızın yanı sıra onlara aynı zamanda dijitalleşmenin yarattığı değişimini de aktarmak ve onları mesleki hayatlarında bu doğrultuda yetkin profesyoneller olarak yetiştirmek hedefindeyiz. Sanatın ve teknolojik ilerlemenin birleştiği eğitimimizde ders içeriklerimizi de bu yönde değiştirdik. Pratik derslerimiz her gün yenilenen teknolojik gelişmelere ayak uydururken, teorik derslerimizin de içeriği yeni üretim anlatım ve izleme pratikleri üzerine tartışmalar yaratmak üzerine yenilenmiştir.
HEDEFİ
Sinema ve televizyon sektörünün tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de dönüşümünü fark eden, kendilerini bu dönüşüme uyduran ve bu sayede söz konusu sektörlerde üretime yön veren profesyoneller yetiştirmek önceliğimizdir.
PROGRAM
Bahçeşehir Üniversitesinden mezun olabilmek için 130 kredilik ders yükü tamamlamak gerekmektedir. Öğrencilerimiz ilk iki yılda ileride bir kanaat önderi olacak profesyonelin ilk başta dünyayı, insan doğasını ve ülkesini en iyi şekilde tanıması yönünde aldığı psikoloji, sosyoloji, görsel sanat tarihi ve iletişim teorileri dışında sinema ve televizyon pratiğine ve teorilerine dair kapsamlı bir ders programı ile donatılmaktadır. Sinema tarihi ve film teorisi, dünya sineması gibi derslerin yanı sıra fotoğraf, Yönetmenlik, dijital kurgu, senaryo yazımı, kamera ve ışık, belgesel sinema gibi pratik temelli dersler ile görsel işitsel üretimde öğrencilerimize deneyim kazandırmaktadır. Üçüncü ve dördüncü sınıflarda ise öğrencilerimizi profesyonel olarak branşlaşma konusunda yönlendirmek için onlara prodüksiyon, post prodüksiyon, ileri kurgu, ileri senaryo, sinematografi, kısa film yapımı, FX makyaj, sanat yönetimi gibi seçmeli ders havuzu sunmaktayız. Üçüncü sınıftaki seçimlik dersler Departmental Elective, Non-departmental ve General Elective dersleri olup, bu dersler öğrencinin dünya bakışını güçlendirmeye ve ek beceriler kazandırmaya yönelik derslerdir. Öğrenci ayrıca isterse sektör ile işbirliği ile yürütülen COOP derslerini de alabilmektedir. Tüm bu imkanlara ek olarak öğrencilerimiz 3. Ve 4. Sınıfta fakültemizin ortak eğitim modeli kapsamında sektörün önde gelen firmalarında staj yapma şansına eğitim öğretim yılı içerisinde imkan bulabilmektedirler. Böylece aldıkları akademik eğitimi sahada deneyimleme imkanına sahip olmaktadırlar. Sinema ve TV Bölümü öğrencilerimiz 4 yıllık eğitim süreçleri boyunca 8 tane kısa film üreterek mezun olmaktadırlar. 4. Sınıfta iki döneme yayılmış olan Mezuniyet Projesi 1-2 derslerinin kapsamında son kısa filmlerini çekerek mezun olmaktadırlar.
LABORATUVARLAR
Sinema ve Televizyon Bölümünde öğrencilerimizin dört sene boyunca kullanabilecekleri yüksek çözünürlüklü dijital kameralar, ışık ve ses ekipmanları, yaka mikrofonları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra -2. Katta üç tane ileri kurgu ve kompoziting stüdyosu, 1 televizyon stüdyosu, 3. Katta greenbox stüdyomuz, Sony ile yaptığımız anlaşma doğrultusunda oluşturduğumuz Vlog stüdyomuz, 6 mac bilgisayarlı ve öğrencilerimizin kullanımına her daim açık dijital kurgu stüdyomuz bulunmaktadır. Tüm bunların yanı sıra pratik derslerimizin bir çoğu mac ve pc laboratuvar sınıflarımızda görülmektedir.
MİSYON
Sinema tarihi, teknolojik gelişmelerin tarihi ile birlikte ele alınmalıdır. Her yeni teknolojiyle birlikte sinema yeni bir anlatım tarzına kavuşmuştur. Günümüzde kültürel üretim iletişim teknolojilerinde ortaya çıkan yeniliklere göre düzenlenmektedir. Dijital teknoloji, geleneksel film endüstrisinin koşullarını değiştirmiştir. Teknolojik gelişme kültür dünyamızı her geçen gün daha çok etkilemektedir. Değişen koşullar sanatçıya bağımsız bir üretim alanı açmakta; film izleme pratiklerini değiştirmektedir. Dijital çağda cep telefonları ile hazırlanan görsel işitsel üretim gün geçtikçe çoğalan sosyal medya platformları ile daha çok insana ulaşmaktadır. Kısacası herhangi bir fikrin, bir film ya da bir televizyon programı olarak açığa çıkması mümkün hale gelmiştir. Fakültemiz Sinema ve Televizyon Bölümü olarak dijital dönüşüm çağında öğrencilerimizin bu dönüşümü takip etmelerini hedeflediğimiz bir disiplinler arası eğitim programı ile biz de dönüşüme ayak uydurmaktayız. Türkiye, dünyada Amerika Birleşik Devletlerinden sonraki en önemli ikinci dizi ihracatçısıdır. Bu kadar hareketli bir sektöre ayak uyduracak bilgi ve yeteneğe sahip, sadece Türkiye’deki değil, dünyadaki sektörel dönüşümü ve ihtiyacı kavrayabilen ve bu doğrultuda kendini ve sektörü yönlendirebilen genç sinema ve televizyon profesyonelleri yetiştirmek misyonunu hedefliyoruz.
SİNEMA VE TELEVİZYON BÖLÜMÜNÜN AMAÇLARI
1-Sinema, Televizyon, Reklam, Görsel habercilik gibi tüm alanlarda görsel işitsel içerik üretebilecek bilgiye ve yeteneğe sahip olurlar
2- Sektörle bir arada eğitimini sürdüren, alanında donanımlı, iletişimin her alanında bilgi sahibi, teknolojik gelişmelere hakim iletişimci olurlar.
3- Kendi alanında uzman, bilgili, bilgiyi kullanma becerisine sahip, bu beceriyle topluma katkı sağlayacak şekilde mesleki gelişimlerine yaşam boyu devam ederler.
4-Teknolojiyi etkin kullanarak küresel rekabet ortamında avantaj sağlar ve değer yaratırlar.
SİNEMA VE TELEVİZYON PROGRAM KAZANIMLARI
- Dünyayı ve toplumu anlamaya yönelik sosyal bilimlerin ve güzel sanatların kuramsal ve analitik temel kavramlarına ve yöntemlerine aşina olan
- Farklı medyalara ve sanat dallarına ilişkin temel bilgilere hâkim,
- Sesli-hareketli görüntü mecralarında dünyada ve Türkiye’deki tarihsel birikime ve yeni gelişmelere hâkim
- Dünyada ve Türkiye’deki sesli-hareketli görüntü diline ve estetiğine hâkim
- Kurmaca olan ve olmayan bir sesli hareketli görüntü ürününde kullanılabilecek bir anlatı oluşturabilen
- Çekime hazır bir senaryo yazabilen
- Mevcut bir senaryoyu photoboardlaştırıp, kamera, ışık ve diğer gerekli teçhizatı kullanarak çekimini gerçekleştirebilen
- Çekilmiş görüntüleri dijital ortama aktararak kurgulayabilen ve diğer post-prodüksiyon işlemlerini yapabilen
- Televizyon ve yeni medya mecralarına özgü sesli-hareketli görüntü ürünlerini ön hazırlık, çekim, kurgu ve post-prodüksiyon aşamalarıyla birlikte hazırlayabilen
- Bir sesli-hareketli görüntü ürününü görsel-işitsel dili ve anlatısı açısından anlamlandırabilecek, eleştirel yaklaşabilecek ve bu yaklaşımlarını yazılı olarak ifade edebilecek kültürel ve kuramsal analitik donanıma sahip
- Etik ve toplumsal sorumluluk duygusuna sahip
- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliğine sahip
- Sinema, televizyon ve yeni medya mecralarında yayınlanabilecek kurmaca olan ve olmayan sesli-hareketli görüntü ürünlerini hazırlayabilecek ve çözümleyebilecek kültür, beceri, kuramsal bilgi ve yetkinliğe sahip Sinemanın kitleleri en çok etkileyen sanat dalı olduğunu bilerek, görsel işitsel olarak anlatılan hikayelerin, aktarılan bilginin toplumlara en etkili şekilde tesir eden anlatılar olduğunu göz önüne alarak; kendilerinin yaşadıkları dünyaya yön verecek kanaat önderleri olduklarının bilinci ile hareket edecek genç iletişimciler olarak eğitim almaktadırlar.
BAHÇEŞEHİRLİ OLMANIN AVANTAJLARI
- Şehir yaşayan bir organizma gibi sürekli değişen ve dönüşen bir yapıdır. Bir iletişimci günlük hayattaki değişimi takip edebilmek için bizzat hayatın içinde var olmalıdır. Üniversitemiz lokasyon olarak çok avantajlı bir konumda olduğu için eğitim hayatları boyunca öğrencilerimiz İstanbul gibi bir metropolün içerisinde değişen dünyayı takip edebilmektedirler.
- Üniversitemiz Türkiye çapında tanınan öğretim üyeleriyle çok güçlü bir kadroya sahiptir.
- Türkiye’deki üniversiteler içinde yurtdışında o ülkelerden tescilli üniversitesi ve kampüsü olan tek üniversite Bahçeşehir Üniversitesi'dir. Şu an üniversitemizin kardeş üniversiteleri olan BAU-Almanya Berlin’de ve BAU-ABD Washington’da bulunmaktadır. Her iki üniversitenin bu kentlerde kampüs ve tesisleri bulunmaktadır. Ayrıca Washington’da bir İngilizce dil okulu mevcuttur. Bahçeşehir Üniversitesini kazanan bir öğrenci eğer isterse Hazırlık Okulunu Washington’da okuyup, birinci ve ikinci sınıfları Türkiye’de okuyabilir. Bahçeşehir İstanbul ile kardeş üniversitelerin programları tümüyle birbirine uyumludur. Bu yapısıyla BAU global öğrenci yani eğitimini sadece Türkiye’de değil yanı sıra AB ve ABD gibi dünyanın en önemli iki merkezinde de tamamlama görme imkanı veren tek üniversitedir. Bahçeşehir Üniversitesi bu sistemi yakın gelecekte başta Hong-Kong olmak üzere diğer ülkelere de genişletme konusunda çalışmalar yapmaktadır. Bunun dışında Bahçeşehir Üniversitesi'nin dünyada 50’den fazla üniversite ile öğrenci değişim (exchange) anlaşması bulunmakta, keza öğrencilerimiz Erasmus programından da isterlerse yararlanabilmektedir.
- Sinema ve Televizyon Bölümü olarak 2015 yılından itibaren öğrenci filmlerimiz ile Cannes Film Festivali ve Berlin Film Festivali’ne katılımda bulunmaktayız. 2022 yılında ise Uluslararası Saraybosna Film Festivali tarafından Türkiye’den pilot okul olarak seçildik. Öğrencilerimiz söz konusu festivallerde akreditasyon alarak workshoplara, söyleşilere, film gösterimlerine katılmaktadırlar.
- Bahçeşehir Üniversitesi Türkiye’de üniversite- sanayi/iş dünyası işbirliğini ilk kez gerçek anlamda hayata geçiren üniversitedir. Bu işbirliği COOP programı çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. COOP programı çerçevesinde anlaştığımız Netflix, BluTV, Sony, TV8, Habertürk, Cinema 8, Power FM gibi sektörün önde gelen şirketlerinin çalışanlarından ders alarak sektördeki sıcak gelişmeleri takip edebilmekte hem de kendilerini dersler sırasında mesleğin profesyonellerine tanıtabilmektedirler. COOP programı çerçevesinde anlaştığımız reel televizyon kanalları, SVOD platformları, reklam ve prodüksiyon ajanlarından yetkililer (14 hafta) boyunca üniversiteye gelerek öğrencilere kendi kurumlarında işlerin nasıl yapıldığını öğretmekte ve öğrencileri kendi kurumlarına götürerek on site (yerinde) öğretim de yapmaktadırlar. Bahçeşehir öğrencisi mezun olmadan önce bu kurumlarda işlerin nasıl yapıldığı konusunda geniş bir birikime sahip olmaktadır.
KARİYER OLANAKLARI
Mezun olacak öğrencilere iş bulmaları konusunda Kariyer Merkezimiz yardımcı olmaktadır. Mezunlarımız; televizyon kanallarının çeşitli departmanlarında, film ve dizi yapım şirketlerinde, reklam ajanslarında, post prodüksiyon şirketlerinde tüm pozisyonlarda iş imkanı bulabilmekte, ayrıca kendi şirketlerini ya da ajanlarını da kurabilmektedirler. Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilere ileride iş bulma konusunda yukarda da değinilen bir kaç önemli avantaj sunmaktadır. Bunlar;
- COOP programı nedeniyle reel sektörle ve onun üst düzey yöneticileri ile daha okurken birebir temas kurma olanağı
- Eğitimin bir bölümünü yurt dışında (BAU-Berlin veya BAU-ABD)’de tamamlamanın ve yukarıda belirttiğimiz film festivallerine katılmanın verdiği uluslararası deneyim
- Teorik olduğu kadar pratik yönü de güçlü bir eğitimden geçmeleri
Profiller
-
Osman Kaya Özkaracalar
Kişi: ???person.employmenttypes.academic???
-
Basın / Medya
-
Star Wars Fans Recreate the Galaxy in Istanbul
16/11/23
1 öğe / Medya kapsamı
Basın/Medya: ???clipping.clippingtypes.clipping.clipping???