Organizasyon profili

Organizasyon profili

Son 30 yılda hız kazanan küreselleşme süreci finansal piyasaları hızla geliştirirken finansal araçlardaki çeşitlilik de giderek artmıştır. Bu gelişmenin sonucunda dünya ekonomisinde finansal piyasalardaki işlem hacminin parasal tutarı,  mal ve hizmet piyasalarında gerçekleşen işlemlerin parasal tutarının kat kat üzerine çıkmıştır. Tek başına bu durum bile Ekonomi ve Finans programına neden gerek duyulduğunu açıklamaktadır. Ekonomistler finans konusunda yetersiz kaldıkları için finansal piyasaların yaratabileceği etkileri yeterince değerlendirememekte ve bunun piyasalarda nasıl bir şişkinlik ve dolayısıyla kriz yaratacağını öngörememektedir. Benzer şekilde finansçılar da ekonomi biliminin temellerinden uzaklaştıkları için, finansal piyasalarda yaratabilecekleri büyüklüklerin sınırsız ve reel ekonomiden bağımsız olabileceğini düşünmektedirler. Bu durum, Ekonomi ve Finans alanlarının bir araya getirilmesi ya da en azından yollarının ortak bir dil kullanarak kesiştirilmesi ihtiyacını yaratmaktadır. Ekonomi ve Finans programı işte bu ihtiyaca cevap verebilmek için tasarlanmıştır.

Özetle, programımız, geleceğin gereksinimlerini de göz önünde bulundurarak, ülkemizin ihtiyaç duyduğu yüksek teknolojiyle donanmış, üretken, yenilikçi, en az iki dile hâkim ve uluslararası arenada rekabet edebilir nitelikte genç insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Ekonomi ve Finans Bölümü, konularındaki kuramsal donanımlarıyla olduğu kadar finansal piyasaların işleyişinin analizi konusunda ülkemizin önde gelen uzmanlarını bünyesinde barındıran İİBF Ekonomi ve İşletme Bölümlerinin güç birliği ile tasarlanmıştır. Bölümümüze Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırma ve Uygulama Merkezi de katkıda bulunmaktadır.

Program

Ekonomi ve Finans programı disiplinlerarası bir programdır ve disiplinlerarası niteliği içeriğiyle sınırlı değildir. Ekonomi ve Finans programından mezun olabilmek için 130 kredilik ders yükünün tamamlanması gerekmektedir. Programın özellikle ilk 4 yarı yılında ekonomiye giriş, makro ekonomi, mikro ekonomi, finans, istatistik ve matematik gibi zorunlu temel dersler yer almaktadır. 5. yarıyıldan itibaren ise öğrencilerimizin uzmanlaşmak isteyebilecekleri alt alanlara yönelik seçmeli dersler ağırlık kazanmaktadır.

Program 3. sınıftan itibaren İİBF’nin  Ekonomi ve Uluslararası Finans  programlarının yanı sıra Matematik ve Endüstri Mühendisliği programlarından da  başarılı öğrencileri bünyesine katabilecek biçimde tasarlanmıştır. Ayrıca BAU’nun bir ayrıcalık olarak sunduğu COOP programı çerçevesinde öğrencilerimiz finansal kuruluşlarda çalışarak, piyasayı daha yakından tanıyacaktır. Bu çerçevede, COOP program ortaklarımız da programa yön vermektedir. COOP kapsamında, finans sektöründe aktif olarak görev yapan üst düzey yöneticiler de öğrencilerimize ders vermektedir.

Lisans programında sunulan zorunlu ve seçmeli derslere dair ayrıntılı bilgi için lütfen TIKLAYINIZ.

Program Amaçları

  • Dünyadaki ekonomik gelişmeleri etkin bir şekilde analiz ederek bunlara uygun politikalar ve stratejiler üretebilirler.

  • Hem konvansiyonel finans araçları hem de teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeni finansal araçları kullanarak etkili finansal analizler yapabilirler.

  • Hem ekonomik hem de finansal analizleri birleştirebilme kapasiteleri sebebiyle küresel rekabet ortamına değer katarlar.

  • Öğrenme becerilerini sürekli kullanarak kişisel ve mesleki gelişimlerine yaşam boyu devam ederler.

Program Kazanımları

  • Matematik ve istatistik alanlarında geliştirilen bilgili birikimi ile hem mikro hem de makro düzeyde ekonomik mekanizmaların nasıl çalıştığını anlamak.
  • Piyasaların, sanayinin ve piyasa düzenleme ve politikalarının ortak ve ayırt edici özelliklerini anlamak.
  • İktisadi gelişmelere farklı açılardan bakabilme becerisi geliştirmek, bu farklı açıların iktisat tarihi boyunca neden ve nasıl oluşturulduğunu kavramak, ve bu bakış açıları arasındaki farkları ekonomik olayları açıklayabilme derecelerine göre anlamak.
  • Siyasetin ekonomiye müdahalelerini ve aynı şekilde ekonominin siyasete müdahalelerini tahlil etmek.
  • Eğitim sürecinde edindiği iktisadi bilgileri günlük ekonomik sorunların çözümünde kullanabilme ve bu sorunlara önerilen karşıt çözüm politikalarını değerlendirebilme becerisini kazanmak.
  • Güncel ve yeni ekonomik gelişmeleri ve yeni iktisadi yaklaşımların nasıl oluştuğunu kavramak ve değerlendirmek.
  • Belirli ekonomik gelişmeleri ve haberleri yazılı, sözlü ve grafiklerle açıklayabilme ve aktarabilme becerilerini geliştirmek.
  • İktisadi meselelerin nasıl çözümlenebileceğini bilmek ve bu doğrultuda belli bir hipotez, ilgili yazın taraması, metodoloji ve görgül sonuçlar içerecek şekilde planlı yazılmış çözümler üretebilmek.
  • Kazanılan sayısal ve sözel becerileri gösterebilmek ve iktisadi varsayımlar ve çıkarımları destekleyecek bulguları sunmak.
  • Bir yabancı dili kullanarak ekonomiyle ilgili bilgileri ve değişiklikleri izleyebilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek.

Misyon

Ekonomi ve Finans bölümü misyonu; ekonomiler içerisinde giderek daha fazla kendine yer bulan finansal ekonominin dinamiklerini ve temel ilkelerini bilimsel araçlarla analiz edip yorumlayabilen; çağdaş, yenilikçi, sosyal farkındalığı yüksek ve uzmanlık alanlarında yetkin bireyler yetiştirmektir.